Om

Välkommen till RoddSverige.nu – Sveriges ledande portal för roddsport

RoddSverige.nu är platsen för alla som brinner för rodd, oavsett om du är nybörjare, en erfaren roddare, eller bara en sportentusiast. Vi är dedikerade till att främja och stödja roddsporten i Sverige genom att tillhandahålla den senaste informationen, tips och råd, och djupgående artiklar om allt som rör rodd.

Vad du kan förvänta dig

  • Nyheter och evenemang: Håll dig uppdaterad med det senaste inom svensk och internationell rodd.
  • Teknik och träning: Förbättra din roddteknik och kondition med våra expertråd och träningsguider.
  • Utrustning och recensioner: Få värdefulla tips om den bästa utrustningen, från roddbåtar till åror och träningsmaskiner.
  • Gemenskap och forum: Anslut dig till vår växande gemenskap av roddare och experter för att dela erfarenheter och diskutera sportens alla aspekter.

Vårt uppdrag

Vårt mål är att göra roddsporten tillgänglig för alla och att vara en resurs för roddare på alla nivåer. Vi tror på sportens kraft att förbättra livskvalitet, skapa gemenskap och utveckla personlig och fysisk styrka.

Kontakta oss

Har du frågor, förslag eller vill du bidra med innehåll? Tveka inte att kontakta oss genom vårt kontaktformulär eller via sociala medier.

Tack för att du besöker RoddSverige.nu. Vi ser fram emot att vara en del av din roddresa!

Kort om rodd

Rodd är konsten att få en båt att röra sig framåt med en eller ett flertal åror. Ror gör man oftast med två åror men i tävlingsrodd med flera roddare och i historien med farkoster som var för breda att ros med dubbla åror så har man rott med en åra per roddare.

Äran av att ha utvecklat roddbåten verkar få tillskrivas egyptierna. Den första registrerade båten med åror förekommer på en relief på en stenvägg som rests i Egypten mellan 3300 och 3000 före Kristus. Historien har delvis skapats av åror och de män som satt bakom dem.

Romerska krigsskepp och Vikingaskepp samt Venetianska galärer var alla beroende av årornas kraft. Vikingar i stormningstagen från början av 1600-talet nyttjade fem roddare per åra!  Det är intressant att notera är hur reglerna för rodden har ändrats sedan 1800-talet.

År 1900 till exempel så blev rodden en olympisk sport. Under 1900-talet så har båtarna också blivit både smalare och längre. De har också blivit lättare och samtidigt styvare och allt detta för att nå en högre hastighet. Läs vidare här på sidan för att fördjupa dig inom roddsporten i Sverige nu idag.