Om

Rodd är konsten att få en båt att röra sig framåt med en eller ett flertal åror. Ror gör man oftast med två åror men i tävlingsrodd med flera roddare och i historien med farkoster som var för breda att ros med dubbla åror så har man rott med en åra per roddare.

Äran av att ha utvecklat roddbåten verkar få tillskrivas egyptierna. Den första registrerade båten med åror förekommer på en relief på en stenvägg som rests i Egypten mellan 3300 och 3000 före Kristus. Historien har delvis skapats av åror och de män som satt bakom dem.

Romerska krigsskepp och Vikingaskepp samt Venetianska galärer var alla beroende av årornas kraft. Vikingar i stormningstagen från början av 1600-talet nyttjade fem roddare per åra!  Det är intressant att notera är hur reglerna för rodden har ändrats sedan 1800-talet.

År 1900 till exempel så blev rodden en olympisk sport. Under 1900-talet så har båtarna också blivit både smalare och längre. De har också blivit lättare och samtidigt styvare och allt detta för att nå en högre hastighet. Läs vidare här på sidan för att fördjupa dig inom roddsporten i Sverige nu idag.